петък, октомври 26, 2007

АЗ обичам София!

Защо трябва да се гласува?

Ето няколко аргумента. Да, това са моите аргументи, но Вие ги сравнете с Вашите (дай Боже да имате такива) и дано да се разходите до урните и гласувате ... разумно.

Ще гласувам:

- защото обичам своя роден град, интересувам се от бъдещето му и не ми е безразлично какво става с него. Защото искам хората, с които живея и общувам да бъдат щастливи, усмихнати и доброжелателни. А това се постига и чрез добра среда. Искам да живея в чист, спокоен и красив град;

- защото за да имам претенции и изисквания, трябва да съм делегирал права и отговорности. Ако не искам аз да бъда лидер и да се боря за останалите, трябва да се доверя на някого. Клишета от типа „Всички са маскари” са за тези, които ги мързи да си изберат кандидат, мислят, че и останалите са като тях или ги е страх да поемат отговорност. Отговорност за своето бъдещето, но и предимно това на собствените си деца;

- защото не ме е страх, камо ли пък срам, да поема отговорност за последствията от управлението на избраните от мен. Така както в последните 12 години не сбърках в избора си, така и сега няма да сбъркам. Защото знам какво искам и по-важното кой е способен да го изпълни. Дори и да сбъркам, ще си призная и другият път просто няма да избера отново същия. Но бъркат (в избора си) тези, които не знаят какво искат, имат прекалено големи очаквания или просто забравят от къде са тръгнали, къде са били преди време;

- защото за да има развитие и просперитет, трите най-необходими и важни неща са: воля, идеи и човешки ресурс. Но и от нас, избирателите се изискват тези три неща: воля за да променим ситуацията, идеи за да знаем какво точно искаме и човешки ресурс – да изберем правилния човек;

- защото това е най-малкото, което аз, най-малката единица в това общество мога да направя. Ще отделя само половин до един час, но ще имам самочувствието, че и аз участвам в развитието на моя град, че съм част от едно гражданско общество и съответно да имам изисквания или да отправям критики. Клишета от типа: „Изборите не променят нищо. Ако го правеха, щяха да ги забранят” са за наивните хора, тези, които си мислят, че от тях нищо не зависи и тези, които в мислите и чувствата си са се предали. Затова и такива хора няма да щастливи;

- защото избирам да направя това, което е по-трудно, а именно да гласувам, отколкото като другите само да мрънкам и да пиша напред назад, критикувайки другите;

- и защото ако аз не гласувам, ще победят тези, на които им се плаща за да гласуват. А такива има доста. Това са бедните, неморалните и тези, които продават бъдещето и волята си за един стек цигари.

Ето защо апелирам към всички, особено младите, да отделят 30 минути (и на балотажа 30) и да се разходят до урните. Да гласуват за да имат самочувствие, че са направили нещо или поне са се опитали.

За кого трябва да се гласува?

Трите най-важни качества, които трява да има един лидер, в случая кмет са: морал, професионализъм и отговорност. Тъй като първото не може да се докаже, а и има различни измерения, остават второто и третото, като за третото е необходимо време, което да го е потвърдило. При 47 кандидати за София, да не може да направи някой своя избор – е това е вече несериозно, дори го приемам за майтап, граничещ с психични отклонения. Това може да бъде само някой, който не милее за този град, все му е тая къде и как живее и може да гледа, и мисли за не повече от 1 година напред. Това може да бъде само някой, който е дошъл наскоро в София, не му се живее (но живее) тук, вечно мрънка, без да прави нищо и от 5 години казва „Аз всеки момент напускам България”. Хора, които са чували за Софиянски, но за тези преди него, не са и чували, камо ли да ги изброят.

Защо трябва за Мартин Заимов да се гласува?

Защото Мартин е правилният избор.

Да, има недостатъци, но то само комунистите нямат такива. Да, може би (може би!) дядо му е бил шпионин. На коя власт обаче? Да, роден е в Женева и баща му е чужденец (за някои това е голяма трагедия). Да, Костов (този, който „съсипа България”) го подкрепя. Да, и СДС (тези, които докараха България до „просешка тояга”) го подкрепя. Да, големи са му ушите. Други недостатъци? Със сигурност ще бъдат извадени. От кого? От тези, които са вечно „Против”. От тези, които не могат да изпъкнат с нещо положително и затова показват на конкурените си нещо, дърпащо ги надолу. Знаете вица за казана в ада и българите в него. А сега помислете, колко (и кои) от тези „недостатъци” биха му попречили да бъде добър кмет. Кои от тези „недостатъци” противоречат с идеите, думите и мислите му?

Но има и положителни черти. И те не са малко. Доказан професионалист с няколко дипломи, владеещ няколко езика. С добро потекло, възпитание култура и потенциал. Прадядо му е опълченец (дано сте наясно какво означава това), участвал (преди 100 години) в изграждането на най-големите забележителности на София. Живял в чужбина и имащ зад гърба си безупречна кариера. Има 4 деца, използва велосипед за транспорт, говори за екология, използва модерни методи за предизборна агитация. Може би единственият който не води антикампания, не оплюва опонентите си и не гледа в „паницата” на другите, говорейки за София, за проблемите и за бъдещето. Единственият, който изтъква положителните черти, красотата и потенциала на този град. Единственият, който казва, оценява и моли всички за помощ при справяне с проблемите. Помощ от нас, гражданите. Този, който поставя като приоритет хората пред колите, градинките и тротоарите пред трудното придвижване, екологията и спокойствието пред шума и хаоса. И най-важното: усмихнатите лица на своите съграждани. И не на последно място: политически е необременен, въпреки получената подкрепа.

А сега помислете колко (и кои) от тези положителни качества биха му попречили да бъде добър кмет. Кои от тях противоречат с идеите, думите и мислите му? А с Вашите?

Да го сравнявам с другите? Ами да го сравним. Конкуренти са му: мутра, застаряващ шпионин, спортист, манекенка, бандит, който е и фашист на всичкото отгоре. Има и една достойна жена, която не виждам как ще управлява двумилионен град. Половината от гореописаните са мутри, чалгари, бандити, въобще хора, без възпитание, култура, а дори и образование. За чужди езици да не говорим. Пожарникар, собственик на Чалга, стриптиз и мутренска бърлога, човек, работейки срещу България, донасяйки за околните и помогнал за сваляне на първото демократично правителство. Хора, които освен със силата (някои и с красотата), алчността и лъжите си, с друго не са се доказали. Как да се довериш на такива? Аз лично не бих посмял да рускувам.

Дали е важно да се гласува. Да важно е. Дали е важно за кого ще се гласува. Да, още по-важно дори. Но може би най-важното е, всички ние да поискаме да направиме нашия град хубав, чист и спокоен. А това става като всеки от нас положи някакви усилия и дори се откаже от нещо. Но то ще е в името на всички, включително и в на отказалия се. Нека да изберем правилния човек и заедно му помогнем да направи София един приветлив, приятен и удобен за живеене европейски град.

Да гласуваме за Мартин и кажем ДА на София. ДА на свободните тротоари, ДА на чистотата и ДА на професионализма. В противен случай ще се налага след две години наново да си търсим кмет. Което определено не ми се нрави.

Mr. Mahony®

Няма коментари: