сряда, януари 10, 2007

"Wilkommen in der EU!"

Ако се съди по пищните тържества, фойерверките и парите, изхарчени по случай присъединяването на България и Румъния към Европейския Съюз, то определено влизаме повече от достойно. Дали обаче така смята и Клубът, не е много ясно, правейки лек прочит на медийните сергии из Европа. Присъединяването ни е съвсем скомно отразено (за разлика от предишното разширение) и където го има е не е толкова лъчезарно, както бе небето над София и Букурещ в съответната нощ. Остава загадка, защо това е така, имайки в предвид факта, че малка част от “старите” не бяха много ентусиазирани за нашето членство. Набляга се предимно на комунистическото ни минало, манталитета, бедността и беззаконието. Предимствата и потенциалът ни за съжаление не са отразени подобаващо. За съжаление присъединяването ни към ЕС съвпадна с едно друго нееднозначно прието събитие, извършената по недопустим начин екзекуция на Саддам Хюсеин, която зае челно място в пресата.

Според авторитетният Der Spiegel България и Румъния може да са вече пълноправни членки на ЕС, имащи запазени места на масата за преговори в Брюксел, но ежедневието щяло да покаже, че сме членове втора категория, като дори сме на изпитателен срок. Изброени са трудовата и авиационната бариера, ограниченията за износ, възможността за налагане на предпазни клаузи и дори замразяване на част от онези прословути фондове. В типичният си стил списанието обръща внимание и на някой лично битови “екстри” от живота ни, като например че “в България бие на очи колко много български домакини ходят на пазар с огромни джипове, които използват големи количества ресурси”. Направена е и кратка туристическа справка, с бисери от сорта на: “туристите трябва да са имунизирани”, “предварително да са обменили пари”, “често да си измиват ръцете, тъй като хигиеничните условия не са на ниво” и “чешмяната вода е годна предимно и само за миене на зъби”. Е .. поне завършва с облекчение, че на косъм сме се разминали с отлагане на членството за 2008.

Друго реномирано списание The Economist прави доста реален и обстоен паралел между двете новоприсъединили се страни, като за съжаление дава преднина на Румъния, не само в икономически план, но и в културен план. Дори огромната разликата в отношението към Русия е цитирана. Българите са благодарни на царска Русия, че ги е освободила от османците, (за второто “освобождение” вече не се говори) а мнозина си спомнят за комунистическото управление като за време на модернизация. Браво! Не са спестени и типичните постоянни критики за хаос, корупция и беззаконие, непрекъснат растеж на дефицита по текущата сметка (13,5% за Балгария и 10,3% за Румъния), катастрофално ниво на здравеопазване, висше образование и съдебна система.

На последно място ни утешават, че подобен хаос цари и в другите по-богати и по-стабилни източноевропейски страни, изходът от който е предстоящият път, осен с трудности. А въпросът е колко големи ще са тези трудности и дали са поносими.

Според лондонският Times мечтата на България да стане новата Испания няма да се осъществи лесно, тъй като е доста по-изостанала. Основание за това дава сравнението между двете страни, според който когато Испания е станала член през 1986 нейният БВП е бил 70% от средния в ЕС, докато този на България е едва 16%. Така че ... бачкайте здраво.

Daily Telegraph смята, че докато се очаква влизането на България в ЕС да породи масово напускане на работници в търсене на по-добро заплащане, компаниите за недвижими имоти залагат, че броят на британските туристи, които се отправят към планинските склонове на България ще продължава да расте. Тоест, не продавайте на баба си имота, тъй като е напълно възможно да се върнете обратно като богати рентиери.

Daily Express пък е загрижен за данъкоплатците от Острова и на правил перфектна сметка, изчислявайки до точност, че 105 паунда е сметката на всяко семейство в страната за събиране на милостинята за Румъния и България. Това бе и челното заглавие. Ето от къде са парите за втората ви слушалка.

Типични с дипломацията си, французите са по-умерени и за разлика от всички тези хули, по-щедри в милите думи, като в текст на приветствие, разпространено от кабинета на френския президент съвсем гордо се казва, че "София и Букурещ са отново европейски столици". Държавните лидери подчертават положителния принос, който двете страни членки на франкофонската общност, ще имат за Съюза, което ще задълбочи връзките и приятелството между всички.

Le Figaro и Le Mond приветстват радушно присъединяването ни, но наблягат и на думи като “съпътстващи мерки”, “контрол” и “наблюдение”. Срещат се и забавни заглавия от типа на “Станишев – Златното момче" (Le Mond) ….. No comment! Honi soit qui mal y pense! биха пък казали привържениците му.

Гръцките вестници се радват, че вече и по суша са свързани с ЕС, а македонските и хърватските, че Слънцето може и на тяхната улица да изгрее. Не е ясно обаче кога. Братята македонци дори малко злорадо съобщават, че няма да им се отрази много добре новата втора ЕС-граница.

Дали на майтап, или съвсем сериозно, но според кипърските профсъюзи работници от двете нови страни-членки на ЕС България и Румъния щели да “наводнят острова и ще поставят под заплаха работните места на кипърските граждани”. Припомняме на желаещите да губетчийстват там, Кипър е една от малкото страни в ЕС, които не наложиха ограничения върху достъпа на работници от двете страни.

Е ... общо взето, въпреки всички критики, може да заключим, че всички се радват на новите по-малки членове от това голямо семейство и ни приемат като за начало с приемлива доза доверие. За добро или не чак толкова добро е този проект, времето и историята ще отсъдят. Но обръщайки се назад, се убеждавам, че при всички случаи е по-добър и най-вече по-демократичен от досегашният 50-годишен проект, в който насила участвахме. Както и, че едно е неуспоримо: Европейският Съюз е шанс и възможност за реализация на всеки един от нас. Дали ще се възползваме от него и как, е въпрос на лична преценка.

Mr. Mahony®

Няма коментари: