четвъртък, януари 11, 2007

Поредната доза Чалга


Вчера в предаването на Нова телевизия „Господари на ефира” бе излъчен откъс от „Кой е по-по-най”, което е от портфолиото на btv. Самото заглавие на предаването няма да коментирам, но това, което според мен премина всякакви граници, беше поредното фаворизиране на Чалгата и то от едно 4-5 годишно момиченце. В ефира на национална телевизия. За пореден път.

На сцената се появи момиченце (естествено цялото в розово), което започна да изпълнява „своя номер”. Номерът беше изпълнение на песен от небезизвестния репертоар на Иванка, или както се казва там. Тази песен (както и почти всички от този интелигентен жанр), която символизира действителността в България, манталитета на болшинството и техните мечти и идеали. С голяма гордост и приповдигнато настроение детето започна да пее: „Карай бясно и минавай на червено, направи за мене нещо откачено, да се напием и да се пребием …..” !!! Какъв прекрасен текст. Поредният. На водещия Бате Енчо отначало въобще не му направи впечатление над какво се е подготвяло това мило дете (най-вероятно и той е от „жанра”, пък и нали са колеги с Колю Гюбека), но след великолепното изпълнение, той реши да се направи на загрижен за културно-възпитателното и морално израстване на новото българско поколение. С шеговит тон попита детето дали знае какво пее и откъде е научило тези брилянтни слова. 100% уверено в себе си детето заяви, че осъзнава много добре какво пее е и че е научило това от …. майка си, която забележете ….. възпитава децата в 70-та детска градина в София !!!

Изразявам своите искрени уважения и се прекланям пред тази майка (както и пред хилядите от тази същата клика), която така благородно възпитава детето си. Която го учи да пее „Карай бясно и минавай на червено, направи за мене нещо откачено, да се напием и да се пребием …..” или там както е текста и която сигурно по същия начин и със същото майчино чувство учи и другите деца. Готов съм да изразя благодарността си и от името на другите родители, че докато те работят за просперитета на България (недай си Боже да са като нея), децата им са в ръцете на толкова добри, квалифицирани и загрижени майки и педагози, като въпросната.

Прекланям се и пред националната телевизия btv, че за пореден път дава поле за изява на такива даровити деца, (дори някой отстрани live свиреше този балсам за душата) и по този начин възпитава не само строителите на бъдеща България, но и останалите зрители. За това, че с поведението си не само не се противопоставят на този покварен, бездарен, антиморален и без всякаква стойност музикален стил, тази ушна кал Чалгата, а дори затвърждават позициите и, канейки всякакви Чалга-Бухалки и Мутри, излъчвайки техните „шедьоври” и разпространявайки ги из цялата страна.

Непрекъснато се говори, че един от главните проблеми на България е образованието и че държавата трябва да инвестира в потенциала си. Всеизвестно е, че държавата, това сме ние и затова трябва всеки един от нас да поеме своята отговорност, защото тези деца утре ще са лицето на България. А нали искаме страната ни да е вече с по-положителна репутация? В противен случай ще е нещо съвсем нормално графити като този по-долу да се появяват не само по стените на Софийския Университет, а скоро и по тези на европейските институции.

„Не щеме ний Европа, не щеме ний пари. Искаме ракиАта, на старите цени!”

Mr. Mahony®

1 коментар:

Unknown каза...

Здравей Махонка! Искам да те поздравя за хубавото блогче и да споделя някои мои мисли.

Няма част за пребиване в тази песен! Въпреки, че може би бихме искали да има, но както и да е!

По-интересното е, че може да се направи един добър психо портрет на майката на това дете, на семейството, на социалната група от която произлиза и също така да си представим (няма да използвам думата "вкусим" тъй като ще трябва да използвам след това и думата "повърнем") един типичен ден на това мило семейство.

Напоследък ми е любима фразата на...Маркс ли беше?...не помня - "Битието определя съзнанието". Убеждавам се все повече и все повече как това е ужасно вярно. И може би тази фраза дава обяснение защо е толкова популярна чалгата и вобще този вид "култура" (да ме извинявате за употребената дума) у нас.

Както и да е. Не мисля, че майката на детето е учителка. Според мен е леля. Аз лично не вярвам да има такава детска учителка. Не такава, която да слуша чалга, но такава, която да не може да разбере какво означава да научиш детето си на подобна песен и да го изпратиш в Кой е по-по-най! Ако аз съм директор на детска градина и гледам това предаване бих уволнил подобна учителка незабавно. И не мисля, че ще срещна големи трудности да намеря обществената подкрепа за това. Учителите ни учат - но не на това.

И за да не ставам прекалено многословен искам да завърша с леко несъгласие към един твой пасаж. Аз не мисля, че трябва да обвиняваме някоя телевизия. Все пак това е детско предаване, където децата предварително са си подготвили изпълнението (с помоща на мама или татко или баба или дядо) и за мен ще е по-лошо, ако някой беше казал - това е чалга - няма да го излъчим. Губи се демокрацията в цялата схема. Според мен омразата към чалгата доведе до бурния и разцвет. Безразличието към нея е по-добрата тактика според мен!

От мен толкова и до следващия път!

Поздравления за блога! Смятам да го посещавам често!