понеделник, октомври 08, 2007

Lautari & Klezmer Music – за ценители!

В началото на 2001 на едно парти в Берлин пуснаха едно парче, което разтърси всички. То беше с балкански мотиви, много весело и ритмично, а германците направо полудяха. Не, това определено не беше Чалга. Естествено отидох да се уведомя що за музилка е това, тъй като бях убеден, че това е българска музика. Оказа се, че е клезмер музика, която аз за моите скромни 24 годни не бях и чувал. От тогава е и интересът ми към етно-джаз-а и всякаквите му там вариации. Започнах скромно с Йълдъз Ибрахимова, автентични ориенталски, еврейски и ромски ритми и други не толкова известни стилове и групи, докато стигнах и до полската група Лаутари, която вчера даде безплатен концерт в НДК.

Концертът бе представяне на новият им втори албум Азаран, който е от тази година. В него са включени композиции, вдъхновени предимно от арменската музика, но има и също и с византийски, сръбски и дори едно парче с български мотиви. Да чуеш така музика на живо е просто едно изключително преживяване, което освен, че зарежда човек с енергия, му предоставя нови хоризонти и въобще го прави по-толерантен и щироко скроен. Самата музика оставам без коментар, а за четиримата музиканти – те са съвсем скромни обикновени хора, без лачени маркови костюми, дори единият свири бос на сцената. Изпълненията им бяха изпълнени професионално и публиката на два пъти стана на крака и ги изпрати на бис.

Радвам се, че най-сетне в България все повече хора започват да ценят хубавата музика, защото именно тя е връзката между света на ангелите и света на хората, както казва Дънов. Също така се и надявам в България да идват все повече некомерсиални и нестандартни групи, защото освен Чалгата и нейните привърженици – тук вирее и качествена музика с нейните пък подръжници.