четвъртък, октомври 18, 2007

Мускили в Кремъл











От изток идват (както винаги) все по-тревожни сигнали. Дали ще е в сферата на човешките права, агресията на бившата, сега газова номенклатура или военните технологии е без значение.

Днес в телевизионно предаване (с въпроси и отговори с граждани) Владимир Путин обяви планове за „голямо” превъоръражаване на неговата страна. „Русия работи по нова технология за ядрено оръжие. Ние имаме не големи, а грандиозни планове и те са напълно реалистични! Ще разработим ракетна технология, включително една напълно нова ядрена система. Напълно нова!” Въоръжените сили щели да бъдат компактни и ефективни, за да гарантират сигурността на Русия.

Това идва след наскоро приключилото посещение на руския президент в Иран, където освен, че се срещна с Махмуд Ахмадинеджад, го и покани да посети Москва. Последният разбира се прие и благодари.

Дали днешното изявление на бившия агент от КГБ е резултат от реакциите на Буш относно въпросната среща или са закъсняло мнение относно Протизащитния щит остава загадка. А реакциите пък отвъд океана също не закъсняха. Джордж Буш реши да отвърне на удара (срещата) с все по-агресивен тон: „Който иска да избегне трета световна война трябва да попречи на режима на моллите да развие ядрено оръжие!”. На пресконференция (малко преди най-новите думи на Путин), ръководителят на Белия дом заявява:

„Световните политически лидери трябва да се противопоставят на опита на Иран да се сдобие с ядрено оръжие, ако искат да предотвратят трета световна война. Имаме един ръководител в Иран, който открито заявява, че иска да унищожи Израел. И ако те разполагаха с такова оръжие, това би било заплаха за световния мир. А аз знам, че имат и възможността и потенциала да се сдобият с такова, но и че светът има интерес това да не бъде допуснато!”

Очевидно диктаторите не само не намаляват, напротив увеличават се. Да, те се различават от предишните най-вече по това, че не трупат в сметките си голямо количество пари. Но и си приличат. Ограничават правата на хората, съсредоточават властта в своите ръце, заплашват и най-вече се опитват да наложат своята идеология, култура и начин на живот, ако може по цялата земя.
На всички ни е ясно, че ще има война. Въпросът е каква ще е тя: световна (ядрена), студена (политическа) или междуличностна. От третия вид все още се води една.

Няма коментари: