сряда, октомври 17, 2007

НАЦИонализмът възкръсва






















Според изследване на Forsa, по поръчка на Stern, положително отношение към наци епохата има една не малка част от германците. 25% от анкетираните отговарят положително на въпрос дали националсоциализмът е имал и хубави страни, като например строеж на магистрали и подкрепа за семействата. Разбира се това мнение е твърде разпространено предимно из гражданите с нисък образователен ценз, както и сред по-възрастните (37%). Но дори и младите (44% от гимназистите и 12% от абитуриентите), виждат доста положителни страни на Хитлер и неговата диктатура. През призмата на политическите убеждения положението не е учудващо: при демократите, с положително мнение са 28%, социалдемократите 25, левите едва 7 и либералите – 20%. От западна Германия са 26%, а от източна 20.

Интересно е какви ще са резултатите ако въпросът е за отношението на хората към огледалния на националсоциалистически режим, а именно червената диктатура. Или така наречената „твърда ръка”, което е надали нещо много по-различно.

Правейки паралел с България ситуацията е не по-различна. Напоследък се забелязва подкрепа на подобен род идеи, които за късмет не увеличават масово поддръжниците си, но все пак в една или друга форма набират скорост. Че голяма част от българите ги гони носталгия по миналото, при това най-много от останалите бивши соцстрани не е нещо ново. Но понеже им е ясно, че връщане назад няма и затова този тип хора като че ли търсят отдушник за несполуките и начина си на живот. Те са от армията на вечно недоволните и в почти всяка ситуация са „против”. Не знам нещо, за което да са ЗА. Разбира се, което да е в името на общото благо. Само на теория са за общо благо.

Такъв тип хора биват лесно манипулирани, особено от политиците. Обещаваш им 800 дни или 1500-2000 лв. средна заплата (от които 1000 необлагаеми) и куп други глупости. И простият човек лесно се хваща на въдицата и после .... на следващите избори в знак на протест или избира още по-голям глупак и лъжец от предишния, за който е гласувал, или отива за гъби.

И сега в тази кампания отново се вижда кой кой е. То отдавна се знае, но за този който има къса памет всичко, което хвърчи се яде. Затова трябва да внимаваме кого си избираме за кмет. Разбира се най-важното е да се гласува. Защото после този, който не е гласувал не трябва да има претенции и да мрънка.

3 коментара:

Анонимен каза...

Ami az se uchudvam ... iskash da kazhesh che ti ne podkrepiash podoben rod idei ??? No po opredeleniata ti na poniatieto selianin po-skoro prilichash na tezi hora lisheni ot tolerantnost i syzdavashti klichetata ot tipa "selianin" ...
stranno zashto tazi duma ima negativen otenyk edinstveno v Bylgaria?! natzionalen kompleks mozhe bi ...
Radvam se che po izkazvaniata na Martin Zaimov, mozhem da zaklichim che e dalech ot tozi tip mislene...
Kato zdravo misleshta selianka zhiveeshta za neshtastie v Sofia, glasuvam za nego zashtoto ima vizhdane za realnite tzennosti na tozi grad, opredelen niakoga ot niakoi za stolitza.

Анонимен каза...

"Разбира се, че и аз не обичам селяните, които надойдоха тук." - ами с какво тогави идеите ти са по различни от тези на Сидеров, Хитлер, Le Pen? Много сте ми странни вие дето казвате "ама аз не съм расист, не съм фашист, не съм шовинист, не съм националист, ама моля ви се селяните, циганите, турците ... "

Антон Георгиев каза...

Какви селяни, какви 5 лева, бе колеги? Явно не довиждам (освех, че не си спомням), но къде видяхте тези цитати, тук в този пост?

А и кои от идеите ми, Ви приличат на тези, които имат гореспоменатите личности?

Истинското значение на думата селянин не е с негативен отенък. Камо ли пък самите хора, родени и/или живеещи извън град. За съжаление тази дума е с две значения и преносното и е с негативен отенък. Ако сте чели нещо друго, ще видите, за какъв тип поведение става дума. ;-)