сряда, декември 19, 2007

UNICEF – Photo of the Year!

Ето снимките на 2007 според UNICEF:

Първа награда: Тя е само на 11, а той на 40. Родителите и имали нужда от пари и .... я продали. Вече са мъж и жена. Той обещава, че ще я прати на училище. Гаранция за това обаче няма. (Снимка на Stephanie Sinclair)


Втора награда: Според UNICEF в Бангладеш работят над 3.5 милиона деца на възраст между 5 и 14 години. Заплащането им е 1/3 от тази на възрастен. А именно под 1 долар. На ден! (Снимка на Akash)

Трета награда: Анналин, 9, подскача щастливо на един фотьойл на едно сметище, близо до Манила. Като повечето свои връстнички и тя е недохранена и малка (за възрастта си). Повечето от децата не могат нито да пишат, нито да четат. Да получат образование е малко вероятно. (Снимка на Hartmut Schwarzbach)

Почетни награди:

Официално войната е отминала. Какво обаче се е променило за децата от Чеченската република – в бежанските лагери в Ингушетия и по селата. Почти нищо. Докато там вилнее студ и глад някой от улиците на Грозни блестят от кич. (Снимка на Musa Sadulayev)
Ноември 2004 Синди разбира, че най-малкият и син Дерек, 10, е болен от рак. До смъртта му през май 2006 тя го следва по най-трудния му път. С неизмерима любов, кураж и неизчерпаемата сила, присъща на една майка. (Снимка на Renée C. Bayer)

Вече пета минута тези малчугани висят на лоста. Това е част от техните упражнения в часовете по физическо в Шанхай. За Олимпиада 2012 няма да са готови, но за някой друга може и да са. (Снимка на Nir Elias)

Посетете страницата на UNESCO, разгледайте снимките, прочетете историите им и нека не забравяме, че не сме сами. Но не само на лозунги.

Няма коментари: